ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ(FAQ)

FAQ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ

Τι καύσιμο να χρησιμοποιώ για το τζάκι βιοαιθανόλης;

Το καύσιμο που χρησιμοποιούμε για την καύση του τζακιού μας είναι αποκλειστικά βιοαιθανόλη (μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη με την κοινή μέθοδο). Η βιοαιθανόλη ειναι αλκοόλη άνω των 92% βαθμών που παράγεται απο οργανικές ύλες & περιέχει μικρή ποσότητα μετουσιωτικών για την αποφυγή της χρήσης της ώς πόσιμη αλκοόλη. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.


Πως γίνεται η τοποθέτηση τους;

Η τοποθέτηση ενός τζακιού βιοαιθανόλης είναι εύκολη γιατί τοποθετείτε χωρίς καμινάδα , χωρίς αεραγωγό, χωρίς ανάγκη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια τζάκια δεν χρειάζονται εγκατάσταση , απλά τοποθετούμε τη συσκευή στο χώρο που επιθυμούμε και την μεταφέρουμε εύκολα όπως άλλες επιτραπέζιες συσκευές. Τα επιτοίχια ή εντοιχιζόμενα τζάκια τοποθετούνται εύκολα όπως ένα ράφι. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης τζακιού

Πως λειτουργούν τα τζάκια βιοαιθανόλης;

Βγάζουμε το δοχείο ή τον βιοκαυστήρα από το τζάκι ώστε να το τροφοδοτήσουμε με καύσιμο: Βιοαιθανόλη. Βάζουμε το καύσιμο στο δοχείο-δοσομετρητή ώστε να υπολογίσουμε τη σωστή ποσότητα που θα βάλουμε στο καυστήρα ή το δοχείο καύσης. Προσοχή. Το καύσιμο που θα βάζουμε σε κάθε δοχείο-καυστήρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ενδεδειγμένο ποσότητα (Μέγιστη ποσότητα τα 2/3 της χωρητικότητας του δοχείου). Είναι προτιμότερο να εφοδιάζουμε το δοχείο ή τον καυστήρα εφόσον τον έχουμε αφαιρέσει από την εστία ώστε να είναι ορατή και ελεγχόμενη η σωστή διαδικασία εφοδιασμού του με καύσιμο. Αφού βάλουμε τη σωστή ποσότητα καυσίμου στο δοχείο-καυστήρα του τζακιού μας, επανατοποθετούμε τον καυστήρα ή το δοχείο στην εστία του τζακιού μας. Ύστερα με ένα αναπτήρα - φλόγιστρο γίνεται η ανάφλεξη και το τζάκι σας ξεκινάει την καύση του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΤΖΑΚΙ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα για την Λειτουργία τους Εδώ


Τα τζάκια βιοαιθανόλης ζεσταίνουν το χώρο μας;

Όλα σχεδόν τα τζάκια αλλά και τα τζάκια βιοαιθανόλης αποτελούν συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης για το σπίτι μας, όχι κυριο. Τα τζάκια βιοαιθανόλης παράγουν θερμότητα και είναι πολύ πιθανό, στο δωμάτιο που θα λειτουργούν, να μην χρειαστούμε επιπλέον θέρμανση, τους χειμερινούς μήνες.  Ένα τζάκι βιοαιθανολης μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο έως 60τμ  ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και το είδος δοχείων καύσης, που διαθέτει. 


Τι κατανάλωση έχει το τζάκι βιοαιθανόλης

Η κατανάλωση του είναι ανάλογη της απόδοσης του & της ρύθμισης της φλόγας. Κατά μέσο όρο ένα τζάκι βιοαιθανόλης καίει το λίτρο σε 3 ώρες και αντίστοιχα το κόστος είναι περίπου 1 ευρώ ανά ώρα καύσης με τις τρέχουσες τιμές αγοράς της βιοαιθανόλης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η καύση τους εχει επιπτώσεις στην υγεία; Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η καύση της βιοαιθανόλης δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Η βιοαιθανόλη είναι ένα βιολογικό αλκοόλη, άοσμο όταν καίγεται, που παράγεται από διατροφικά και οργανικά απορριμάτα (που συλλέγονται μέσω ανακύκλωσης), και περιέχει μόνο αλκοόλ, ελάχιστη ποσότητα νερού και μετουσιωτικών . Κατά την καύση της παράγεται ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμοί, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκπέμπουν επικίνδυνα μικροσωματίδια και τοξικά αέρια, λόγω της καύσης του ξύλου. Η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα τζάκι βιοαιθανόλης είναι ελάχιστες ενώ οι υδρατμοί βοηθούν ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα όπως με άλλα μέσα θέρμανσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία του είναι να υπάρχει μικρή δίοδο οξυγόνου στο χώρο μας, ειδικά όταν πρόκειται να τοποθετηθεί σε δωμάτιο μικρότερο των 25τμ, ώστε να γίνεται σωστή καύση της βιοαιθανόλης και να ανανεώνεται το οξυγόνο στο δωματίου. Κατά τη διάρκεια λειτουργία του, το τζάκι μας δεν πρέπει να έχει αισθητή μυρωδιά. Η εισπνοή του καυσίμου απευθείας από το δοχείο ή κατάποση ή η επαφή του καυσίμου με τα μάτια ή το δέρμα, ενέχει κάποιες προειδοποιήσεις ασφαλείας. Διαβάστε περισσότερα για το καύσιμο ΕΔΩ


Είναι ασφαλές να λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο;

Το τζάκι βιοαιθανόλης είναι ασφαλές για καύση σε εσωτερικό χώρο. Όλες οι καύσεις απαιτούν μία μικρή ποσότητα οξυγόνου και αποδίδουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα & ατμό. Αν ο χώρος μας έχει καλή μόνωση ενδέχεται να χρειαστεί ελάχιστα αερισμό και μόνον αν το τζάκι μας λειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το τζάκι βιοαιθανόλης δεν παράγει επικίνδυνα μικροσωματίδια , ούτε έχει αναφερθεί κίνδυνος αν γίνει η σωστή & ενδεδειγμένη χρήση του.


Μυρίζουν κατά την καύση; η μήπως βγάζουν καπνό και μαυρίλες;

Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν παράγουν καπνό, ούτε εκπέμπουν μυρωδιές και επικίνδυνα μικροσωματίδια . Ελάχιστη μυρωδιά οινοπνεύματος είναι πιθανό να υπάρχει κατά την διάρκεια ή κατά το σβήσιμο του διότι καμία φωτιά δεν είναι απολύτως άοσμη. Ωστόσο η μυρωδιά που ίσως εντοπιστεί είναι ελάχιστη και το 99% των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν δεν ενοχλούνται. Μελετήστε παρακάτω τους λόγους που πιθανότατα ευθύνονται για ενδεχόμενη έντονη μυρωδιά ή απευθυνθείτε στο προμηθευτή του προϊόντος.


Τα διακοσμητικά ξύλα μπορώ να τα βάλω πάνω στη φλόγα;

Τα διακοσμητικά ξύλα ή βότσαλα τοποθετούνται γύρω από την εστία και όχι από το σημείο της εστία που βγαίνει η φλόγα ή ακριβώς πάνω στη φλόγα, παρόλο που είναι πυρίμαχα. Αυτό γίνεται κυρίως διότι αν τοποθετηθούν πάνω στη φλόγα θα εμποδίζεται η σωστή καύση της βιοαιθανόλης και ενδεχομένως προκύψει μυρωδιά από την καύση της κεραμικής επίστρωσης τους.


Το τζάκι βιοαιθανόλης χρειάζεται συντήρηση;

Τα περισσότερα τζάκια δεν χρειάζονται συντήρηση εκτός από τον τακτικό καθαρισμό τους από σκόνες και ακαθαρσίες. Τα τζάκια όπου αποτελούνται από απλά δοχεία καύσης πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση ύστερα από 3-7 χρόνια ανάλογα την χρήση τους. Το κόστος κάθε δοχείου δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ. Τα τζάκια που αποτελούνται από Βιοκαυστήρες (box-in the box) ή καυστήρες με διπλά τοιχώματα δεν χρειάζονται αντικατάσταση αλλά μόνο τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ

Είναι το τζάκι βιοαιθανόλης φιλικό προς το περιβάλλον;

Ο "Οικολογικός" χαρακτήρας ενός τζακιού βιοαιθανόλης έγκειται σε μια σειρά από οφέλη:

α) Τα τζάκια βιοαιθανόλης χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ενός τζακιού ξύλου τα οποία αποδίδουν λόγω της καύσης του ξύλου, καυσαέρια και μικροσωματίδια που είναι τοξικά & επικίνδυνα για μακροχρόνια εισπνοή από τον άνθρωπο. Δεδομένου ότι η χρήση του τζακιού ξύλου έχει επιβαρύνει πολύ την ατμόσφαιρά , ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σημαντικό να επισημάνουμε την συνεισφορά μιας ενδεχόμενης διακοπής της χρήσης του τζακιού ξύλου στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την επιλογή για τη μετατροπή τους σε τζάκι βιοαιθανόλης, που επιβαρύνουν ελάχιστα.

β) Αντίθετα με τα τζάκια ξύλου, στα τζάκια βιοαιθανόλης λειτουργούν με βιοαιθανόλη , ένα βιολογικό αλκοόλ (προηγμένο βιοκαύσιμο 4ης γενιάς) , το οποίο παράγεται από την ανακύκλωση οργανικών & διατροφικών απορριμάτων. Η παραγωγή του καυσίμου συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης & στην αξιοποίηση των οργανικών απορριμάτων.

γ) Ακόμα, το αποτέλεσμα της καύσης του καυσίμου αυτού, είναι λίγοι υδρατμοί και ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς να εκπέμπει επικίνδυνα μικροσωματίδια ή τοξικά αέρια. Η μη εκπομπή τοξικών αερίων και επικίνδυνων μικροσωματιδίων είναι και ο λόγος που δεν απαιτείται καμινάδα και αεραγωγός για την λειτουργία τους σε εσωτερικούς χώρους.


Ποιοι οι λόγοι που μπορεί να μυρίζει ένα τζάκι βιοαιθανόλης;

Οι βασικότεροι λόγοι είναι :

Α) Το τζάκι βιοαιθανόλης εκτός από καύσιμο χρειάζονται και μία μικρή ποσότητα οξυγόνου για να επιτελέσει τέλεια καύση. Η ατελή καύση σημαίνει ότι η βιοαιθανόλη, λόγω έλλειψης οξυγόνου, εξατμίζεται άκαυστη και άρα το τζάκι μας ίσως δώσει μυρωδιά κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

Πρακτικά σημαίνει ότι:

α1) Οτιδήποτε εμποδίζει το τζάκι μας να πάρει οξυγόνο το απομακρύνουμε. Π.χ Μη ενδεδειγμένοι Γυάλινα προστατευτικά ή φράχτες που τοποθετούνται μπροστά στο τζάκι μας .

α2) Τα διακοσμητικά ξύλα ή βότσαλα είναι καλό να τοποθετούνται γύρω από τη φλόγα και όχι πάνω στην οπή του καυστήρα που βγαίνει η φλόγα ώστε να μην εμποδίζουν την έξοδο της φλόγας και την παροχή οξυγόνου.

α3) Όσο πιο μικρός είναι ο χώρος που έχουμε τοποθετήσει το τζάκι μας , τόσο πιο συχνά πρέπει να γίνεται σωστός αερισμός του χώρου ώστε να υπάρχει επάρκεια σε οξυγόνο.

α4) Δεν ενδείκνυται παράλληλη λειτουργία κλιματιστικού ή άλλου θερμαντικού μέσου στο ίδιο χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι μας. Καθώς παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του & πιθανόν να προκύψουν μυρωδιές.

Σημαντική ένδειξη ότι το τζάκι μας έχει πρόβλημα επάρκειας οξυγόνου είναι το χρώμα της φλόγας. Η Μπλε φλόγα κατά την διάρκεια την καύσης σημαίνει έλλειψη οξυγόνου για τη σωστή καύση της βιοαιθανόλης. (Στο άναμμα ή στο σβήσιμο είναι φυσιολογικό να έχει λίγο μπλε χρώμα η φλόγα.)


Β) Είναι σημαντικό να δούμε την ποιότητα του δοχείου καύσης. Ενδέχεται σε μερικά αυτοσχέδια δοχεία καύσης λόγω λαθών στη μελέτη κατασκευής τους να παρουσιάζονται προβλήματα με μυρωδιές ενώ λειτουργούν.

Γ) Η ποιότητα του καυσίμου. Η βιοαιθανόλης διατίθεται στην αγορά σε διάφορες ποιότητες ανάλογα την εταιρεία παραγωγής-διακίνησης, την απόσταξη της, τα συστατικά της αλλά και την αναλογία των μετουσιωτικών. Υπάρχουν καύσιμα που έχουν υποστεί μια δευτερογενή επεξεργασία καθαρισμού (διαδικασία διόρθωσης) και υπερέχουν σε ποιότητα ειδικά όταν πρόκειται για καύση σε εσωτερικό χώρο, τέτοιο καύσιμο είναι το καύσιμο Bionlov που αποκλειστικά εισάγουμε και προμηθεύουμε την εγχώρια αγορά.

Η μετουσίωση που περιέχει η βιοαιθανόλη πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη, βάση των κανονισμών της Ευρωπαικής ένωσης, ώστε να ειναι ασφαλής για το χρήστη και απαλλασσόμενο από ΕΦΚ . Συγκεκριμένα τα μετουσιωτικά πρέπει να είναι ΜΟΝΟ: 1) 2-Butanone ή μεθυλαιθυλοκετόνη( MEK-Methyl ethyl Ketone) 2) ισοπροπροπυλική αλκοόλη ή 2-προπανολη Isopropyl alcohol & ΒΙΤRΕΧ. ΠΡΟΣΟΧΗ. Οποιαδήποτε άλλη μετουσίωση είναι εκτός ευρωπαικής νομοθεσίας & η πώληση της δεν ειναι σύννομη και άρα ασφαλής. Ζητήστε να ενημερώνεστε για το φυλλάδιο ασφαλείας (MSDS) του προϊόντος που αγοράζετε αν έχετε κάποια αμφιβολία για την ποιότητα του.

Δ) Πρέπει το δοχείο μας να καθαρίζεται τακτικά ώστε σκόνες ή άλλες ακαθαρσίες να μην επηρεάζουν την καύση της βιοαιθανόλης.
Το καθάρισμα γίνεται χωρίς χημικά στην περιοχή του δοχείου καύσης. Αν αφαιρέσετε τον κεραμοβάμβακα μπορεί να καθαριστεί εσωτερικά με νερό και κατόπιν το στεγνώνουμε καλά με ένα στεγνό πανί.


Γιατί το καύσιμο Bionlov έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα καύσιμα του ανταγωνισμού;

Μια διαδεδομένη άποψη είναι ότι τα καύσιμα για τζάκια βιοαιθανόλης τύπου 100% είναι τα καλύτερα στην αγορά σε σχέση με ενδεχόμενες μυρωδιές, κατά την καύση. Αυτός ο Μύθος καταρρίπτεται αξιολογώντας την διαδικασία παραγωγής της φυτικής αιθανόλης και τα υπάρχοντα στοιχεία.

Τα βιοκαύσιμα με ισχύ 100% δημιουργούνται αφυδατώνοντας το απόσταγμα. Δυστυχώς, η απομάκρυνση του νερού δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη μυρωδιά της αιθανόλης. Η μυρωδιά ίσως προέρχεται από διάφορες ακαθαρσίες ( ρητίνες ή χημικές ενώσεις ) που αφαιρούνται μόνο μέσω της διαδικασίας διόρθωσης. Οι αφυδατωμένες αιθανόλες, γνωστές και ως τεχνιτές-βιομηχανικές αιθανόλες, δεν υφίστανται ποτέ διόρθωση. Γι 'αυτό δεν πληρούν τα πρότυπα του Bionlov®. 

ΔΕΙΤΕ VIDEO:ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ BIONLOV 

Πηγή: https://bionlov.ch/en/       Bionlov Ελλάδα & Κύπρου : https://www.bionlov.gr 

Πώς γίνεται σωστά η αλλαγή από άλλη αιθανόλη σε Bionlov;

Αν έχετε δοχεία βιοαιθανολης χωρίς κεραμοβαμβακα στο εσωτερικό του, τότε αφαιρείτε το δοχείο από την εστία, το πλένετε καλά και το αφήνετε να στεγνώσει η το σκουπίζετε, με καθαρό και στεγνό πανί. Αν το δοχείο σας περιέχει κεραμοβάμβακα , τον αφαιρείται και καθαρίζετε με την ίδια διαδικασία που προαναφέραμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτείνουμε , όπου είναι δυνατόν, την αντικατάσταση του κεραμοβάμβακα λόγω της αδυναμία του να πλυθεί και για το ενδεχόμενο να έχουν μείνει ακαθαρσίες μέσα στο δοχείο, όπως ρητίνες η άλλες ακαθαρσίες που περιείχε προηγούμενο καύσιμο. Δυστυχώς, στους καυστήρες με ελαφρόπετρα είναι αδύνατον να γίνει κάποιος καθαρισμός και το ιδανικό θα ήταν η αντικατάσταση του.

Τι απόδοση έχει ένα τζάκια βιοαιθανόλης;

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν είναι μία ηλεκτρική συσκευή ,η κάποια συσκευή κλειστής καύσης όπου θα μπορούσαμε επακριβώς να υπολογίσουμε την κατανάλωση και την απόδοση. Αυτό συμβαίνει διότι η καύση, εκτός από βιοαιθανόλη χρειάζεται και μία μικρή ποσότητα οξυγόνου που την αντλεί από τον περιβάλλον χώρο. Επομένως η κατανάλωση μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση σε πολλές περιπτώσεις. Σας παραθέτουμε ένα πίνακα με την απόδοση της βιοαιθανόλης σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Είδος

Καυσίμου

Τύπος

Καυστήρα

Μονάδα

Μέτρησης

Θερμογόνος

Δύναμη/ Μον.

Μετατροπή σε

B.T.U. / Μον.

Π. Απ.

%

B.T.U.

/ Μον. (≈)

Ξύλο

Τζάκι

(ανοικτό)

1 Kg

3.500 Kcal/ Kg

13.900

20

2.780

Ξύλο

Σόμπα

1 Kg

3.500 Kcal/ Kg

13.900

85

11.800

Pellet

Καυστήρας

1 Kg

5.2 Kwh / Kg

17.740

85

15.080

Πετρέλαιο

Καυστήρας

1 Lt

8.400 Kcal/ Lt

33.330

85

28.330

Προπάνιο

Σόμπα

1 Kg

10.300 Kcal / Lt

40.870

100

40.870

Φυσικό αέριο

Λέβητας

αερίου

1 Nm 3

11,2 Kwh / Nm3

38.215

90

34.390

Ηλ. Ρεύμα

Θερμάστρα

αντιστάσεων

1 Kwh

1 Kwh/ Kwh

3.412

100

3.410

Βιοαιθανόλη

Τζάκι

ή Σόμπα

1 Lt

21,2 MJ / Lt

( 5.062 Kcal/Lt )

20.093

100

20.090


Ποιά είναι η σωστή θεση ενός τζακιού κάτω από τηλεόραση ;

Δείτε την παρακάτω εικόνα: Και οι τρείς παρακάτω επιλογές είναι κατάλληλες ώστε η θερμότητα να μην επηρεάσει την οθόνη της τηλεόρασης σας.τηλεοραση και τζάκι