Tel: 2155100935 "Ειδικοί στα τζάκια Βιοαιθανόλης & τη βιοαιθανόλη"

Συχνες Ερωτησεις

Τι καύσιμο μπορώ να χρησιμοποιώ για το τζάκι;

Το καύσιμο που χρησιμοποιούμε για την καύση του τζακιού μας είναι αποκλειστικά βιοαιθανόλη. Η βιοαιθανόλη μας μπορεί να είναι άνυδρη 100% ή με περιεκτικότητα αλκοόλης άνω των 95%. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Πρέπει να ανοίξω κάποια τρύπα για καμινάδα ή αεραγωγό για να βάλω οικολογικό τζάκι;

Η τοποθέτηση ενός τζακιού βιοαιθανόλης είναι εύκολη γιατί δέν χρειάζονται κάποια καμινάδα, ούτε αεραγωγό. Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια τζάκια δεν χρειάζονται εγκατάσταση , απλά τοποθετούμε τη συσκευή στο χώρο που επιθυμούμε και την μεταφέρουμε εύκολα όπως άλλες επιτραπέζιες συσκευές. Τα επιτοίχια ή εντοιχιζόμενα τζάκια τοποθετούνται εύκολα όπως ένα ράφι. Δείτε την παρακάτω φωτογραφίαΤα τζάκια βιοαιθανόλης είναι μόνο για διακόσμηση ή ζεσταίνουν και το χώρο μας;

Όλα σχεδόν τα τζάκια αλλά και τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν συστήνονται για κύρια θέρμανση. Παρόλα αυτά τα τζάκια βιοαιθανόλης παράγουν θερμότητα και είναι πολύ πιθανό στο χώρο που θα λειτουργούν να μην χρειαστούμε επιπλέον θέρμανση, τους χειμερινούς μήνες. Ένα τζάκι βιοαιθανόλης μπορεί να καλύψει ενιαίο χώρο έως 100τμ ανάλογα με το τζάκι που θα επιλέξουμε.

Πόση θερμότητα αποδίδουν τα τζάκια βιοαιθανόλης;

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν είναι μία ηλεκτρική συσκευή ,η κάποια συσκευή κλειστής καύσης όπου θα μπορούσαμε επακριβώς να υπολογίσουμε την κατανάλωση και την απόδοση. Αυτό συμβαίνει διότι η καύση, εκτός από βιοαιθανόλη χρειάζεται και μία μικρή ποσότητα οξυγόνου που την αντλεί από τον περιβάλλον χώρο. Επομένως η κατανάλωση μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση σε πολλές περιπτώσεις. Σας παραθέτουμε ένα πίνακα με την θερμική απόδοση της βιοαιθανόλης σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Είδος

Καυσίμου

Τύπος

Καυστήρα

Μονάδα

Μέτρησης

Θερμογόνος

Δύναμη/ Μον.

Μετατροπή σε

B.T.U. / Μον.

Π. Απ.

%

B.T.U.

/ Μον. (≈)

Ξύλο

Τζάκι

(ανοικτό)

1 Kg

3.500 Kcal/ Kg

13.900

20

2.780

Ξύλο

Σόμπα

1 Kg

3.500 Kcal/ Kg

13.900

85

11.800

Pellet

Καυστήρας

1 Kg

5.2 Kwh / Kg

17.740

85

15.080

Πετρέλαιο

Καυστήρας

1 Lt

8.400 Kcal/ Lt

33.330

85

28.330

Προπάνιο

Σόμπα

1 Kg

10.300 Kcal / Lt

40.870

100

40.870

Φυσικό αέριο

Λέβητας

αερίου

1 Nm 3

11,2 Kwh / Nm3

38.215

90

34.390

Ηλ. Ρεύμα

Θερμάστρα

αντιστάσεων

1 Kwh

1 Kwh/ Kwh

3.412

100

3.410

Βιοαιθανόλη

Τζάκι

ή Σόμπα

1 Lt

21,2 MJ / Lt

( 5.062 Kcal/Lt )

20.093

100

20.090

Το καύσιμο αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία μας όταν καίγεται;

Η καύση της βιοαιθανόλης δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Η βιοαιθανόλη είναι ένα βιολογικό αλκοόλη, άοσμο όταν καίγεται, που παράγεται από την απόσταξη ενεργειακών καλλιεργειών, περιέχει μόνο αλκοόλ και ελάχιστη ποσότητα νερού. Κατά την καύση της παράγεται ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και επιπλέον υδρατμοί, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκπέμπουν αρκετά επιβλαβή αέρια λόγω της καύσης του ξύλου. Η εκπομπές μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα από ένα τζάκι βιοαιθανόλης είναι ελάχιστες και στα πλαίσια των επιτρεπόμενων ορίων ενώ οι υδρατμοί είναι τόσοι ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα από την καύση και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία του είναι να υπάρχει μικρή δίοδο οξυγόνου στο χώρο μας, ειδικά όταν πρόκειται να τοποθετηθεί σε δωμάτιο μικρότερο των 25τμ, ώστε να γίνεται σωστή καύση της βιοαιθανόλης και να ανανεώνεται το οξυγόνο του δωματίου μας.

Πώς γίνεται να ζεσταίνουν το χώρο μας αφού πρέπει να ανοίγουμε κάποιο παράθυρο για την καύση τους;

Όλες οι καύσεις απαιτούν μία μικρή ποσότητα οξυγόνου από το χώρο μας και αποδίδουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα στο χώρο μας. Δεν είναι υποχρεωτικό να ανοίγουμε πλήρως το παράθυρο αλλά μία μικρή εσοχή ή έχοντας το παράθυρο στην ανάκληση ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα στο χώρο μας, κυρίως σε δωμάτια μικρότερα των 25τμ.

Μυρίζουν κατά την καύση; η μήπως βγάζουν καπνό και μαυρίλες ή υγρασία;

Τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν εκπέμπουν καπνό ή μυρωδιές ούτε μαυρίλες κατά την καύση. Η καύση της βιοαιθανόλης παράγει ελάχιστους υδρατμούς όμως δεν προκαλούν υγρασία στο χώρο αφού η "δέσμευση της υγρασίας" που γίνεται με την θέρμανση του χώρου, εξισορροπείται με το αποτέλεσμα της καύσης της βιοαιθανόλης που είναι οι υδρατμοί. Μία ελάχιστη μυρωδιά οινοπνεύματος είναι πιθανό να υπάρχει κυρίως κατά το σβήσιμο της φλόγας, όπου γίνεται ανεπαίσθητη λίγα λεπτά μετά το σβήσιμο. Αν παρουσιαστεί μυρωδιά οινοπνεύματος κατά την διάρκεια της καύσης καλό θα ήταν διακόψετε την λειτουργία του προσωρινά. Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι ο χώρος μας χρειάζεται καλύτερο εξαερισμό-περισσότερο οξυγόνο που απαιτείται για την καύση και δεν επαρκεί λόγω καλής μόνωσης ή παράλληλης λειτουργίας και άλλων συσκευών θέρμανσης ή λάθος στη συναρμολόγηση ή στη χρήση του.

Τα διακοσμητικά ξύλα ή τα βότσαλα μπορώ να τα βάλω πάνω στη φλόγα;

Τα διακοσμητικά ξύλα ή βότσαλα τοποθετούνται γύρω από την εστία και όχι από το σημείο της εστία που βγαίνει η φλόγα ή ακριβώς πάνω στη φλόγα, παρόλο που είναι πυρίμαχα. Αυτό γίνεται κυρίως διότι αν μπούν πάνω στη φλόγα θα εμποδίζεται η σωστή καύση της βιοαιθανόλης και ενδεχομένως προκύψει μυρωδιά από την καύση της κεραμικής επίστρωσης τους.

Ποια είναι η διαφορά της βιοαιθανόλης 96,6% με την 100%;

Η βιοαιθανόλη 100% είναι άνυδρη βιοαιθανόλης, δηλαδή περιέχει 100% οινόπνευμα και σχεδόν καθόλου νερό. Ενώ η 96,6% περιέχει 96,6% αλκοόλη και 3,4% νερό. Στην καύση της βιοαιθανόλης 100% έχει πιο πλούσια φλόγα και κάνει καθαρότερη καύση σε σχέση με την 96,6%. Δεν επηρεάζει η περιεκτικότητα αλκοόλης την διάρκεια της καύσης όπου είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι αν και η βιοαιθανόλη 100% έχει πιο πλούσια φλόγα και μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με την 96,6% , αυξάνει την θερμότητα που αναπτύσσεται στο δοχείο καύσης και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εγκεκριμένα δοχεία βιοκαυσίμου ή βιοκαυστήρες.